sreda, 7. december 2011

Okna in njihova izbira

Pomemben del vsake stavbe, vsakega doma so okna. Ko gradimo na novo, ali pa preurejamo staro stanovanje, veliko razmišljamo kakšna okna bomo kupili. V današnjem času je ponudba izjemno velika. Lahko se odločamo za okna različnih dimenzij, različnih materialov in različnih oblik. Ko izbiramo okna, je pomembno na kateri strani so, kolikšno svetlobo potrebujemo, kakšne so vremenske razmere, ali se bomo oknom veliko posvečali in bomo imeli veliko časa za jih vzdrževati, redno barvati...

Odločamo se med različnimi materiali. Če so nam pomembni naravni materiali, se bomo odločili za lesena okna, ker nam bodo nudila toplejši in prijernejši dom in s tem bolj kvalitetno bivanje. Če kupujemo okna za poslovne prostore je primernejše, če kupimo pvc okna. Potrebujejo veliko manj vzdrževanja in za isto ceno dobimo veliko kvalitetnejša od lesenih. Lahko se odločimo za aluminijska okna, je pa prodaja teh oken mogoče manjša. V velikem porastu je prodaja pvc oken, ker se kvaliteta le teh stalno povečuje. Pvc okna ne potrebujejo vzdrževanja, so toplotno in zvočno izredno izolativna, imajo vgrajen protivlomni sistem, zato nam nudijo veliko varnost, kar je v današnjem času iz dneva v dan bolj pomembno.

Pvc okna imajo lahko tudi vgrajen prezračevalni sistem in lahko si poslovne prostore ali pa prostore v lastnem domu prezračimo tudi, ko nas ni doma. Večinoma se v današnjem času odločajo med lesenimi in pvc okni. Pvc okna so iz umetne mase, zelo so trdna in skoraj neuničljiva. Lesena so večinoma dražja so pa kvalitetna. Vendar kvaliteta ki jo imajo pvc ni nič manjša. Karkoli kupite vam ne bo žal oboje je zelo kvalitetno. Pomembno je za katere prostore nakupujemo. Za poslovne prostore in velike stavbe je vsekakor bolj pametna odličitev pvc. So cenejša in potrebujejo veliko manj vzdrževanja.

Pa še nasvet, če ne potrebujete nujno menjavo oken ali pa nakup novih oken, je najbolj primeren čas za nakup v hladnejših mesecih. Hladnejši meseci so čas večjih akcij.